Uczenn89
Rozwiązane

Zapisz w postaci sumy algebraicznej. Zadanie 13. Ale jak ktoś bardzo chce (haha) to można zrobić też A,B,C z 14 <--- ale tego nie trzeba​



Zapisz W Postaci Sumy Algebraicznej Zadanie 13 Ale Jak Ktoś Bardzo Chce Haha To Można Zrobić Też ABC Z 14 Lt Ale Tego Nie Trzeba class=

Odpowiedź :

Odpowiedź:

13a)

(x+1)(x+2)(x+3)=

(x^2+2x+x+2)(x+3)=

(x^2+3x+2)(x+3)=

x^3+3x^2+2x+6

b)

(x-2)(x+5)(2x-1)=

(x^2+5x-2x-10)(2x-1)=

(X^2+3x-10)(2x-1)=

2x^3-2x^2+6x^2+10=

2x^3+4x^2+10

c)

(x-4)(x+1)^2=

(x-4) {(x+1)(x+1)}=

(x-4)(x^2+x+x+1)=

(x-4)(x^2+2x+1)=

x^3+2x^2+x-4x^2-8x-4=

x^3-2x^2-7x-4

d)

(2x-3)^2(x+3)=

{(2x-3)(2x-3)}(x+3)=

(4x^2-6x-6x+9)(x+3)=

(4x^2-12x+9)(x+3)=

4x^3+12x^2-12x^2-26x+9x+27=

4x^3-17x+27

Szczegółowe wyjaśnienie: