Odpowiedź :
Odpowiedź:
[tex]zad.3\\a)\\(x^{2} +3xy-2y^{2} )(2x^{2} -5y)=2x^{4} -5x^{2} y+6x^{3} y-15xy^{2} -4x^{2} y^{2} +10y^{3} \\\\b)\\(6x^{2} y^{2} +4xy)(5xy^{2} -2y)=30x^{3} y^{4}-12x^{2} y^{3}+20x^{2} y^{3}-8xy^{2}[/tex]
Aby wykonać mnożenie stosuję wzór niezbędny do rozwiązania zadań:
[tex]a^{n}\cdot a^{m} = a^{n+m} ~~ , ~~a>0[/tex]
Pamiętam, również o :
[tex](+)\cdot(+)=(+)\\\\(+)\cdot(-)=(-)\\\\\\(-)\cdot(+)=(-)\\\\\\(-)\cdot(-)=(+)[/tex]
No i oczywiście o tabliczce mnożenia ale to oczywiste :)