Wykonaj mnożenie jednomianów przez sumy algebraiczne:

a) 4(3+a) =
b) 2( x +2) =
c) 5(3a-b)=
d) 4(x + y + z)=
e) 5(2a-b-1)=
f) -2(a + b) =
g) a(b + a – ab) =
h) -2 ( x2 + 2x) =
i) ab ( -3a -b)=
j) -5(-k-1)=
k) -4(4a – 3b + 5)=
l) x(2y -54) =

Daje naj! 20 punktów! Z góry dziękuje!



Odpowiedź :

a) 4(3+a) = 12+4a

b) 2( x +2) = 2x+2

c) 5(3a-b)=15a-5b

d) 4(x + y + z)=4x+4y+4z

e) 5(2a-b-1)=10a-5b-5

f) -2(a + b) =-2a-2b

g) a(b + a – ab) =ab+a²-a²b

h) -2 ( x2 + 2x) =-4x-4x=-8x

W tym przykładzie chyba ma być kwadrat przy x, więc robię Ci podwójnie:

-2 ( x² + 2x)=-2x²-4x

i) ab ( -3a -b)=-3a²b-ab²

j) -5(-k-1)=5k+5

k) -4(4a – 3b + 5)=-16a+13b-20

l) x(2y -54) =2xy-54x