Odpowiedź:
Zapisz w najprostszej postaci (2x+3) (3-4x) = 6x-9-12x=-6x-9
Zapisz w postaci sumy (5x+2y) (3x-y) =15x-5xy+6xy-2y=xy+15x-2y
Opuść nawiasy i zredukuj wyrazy podobne
(3x-2) (4x-5) - 2[tex]x^{2}[/tex] + 4x = 12[tex]x^{2}[/tex]-15x-8x-10-2[tex]x^{2}[/tex]+4x=10[tex]x^{2}[/tex]-23x-10
Oblicz wartość wyrażenia dla a = - 2 i b = 0,2
(a+2b) (a-2b) = (-2+2x0,2)(-2-2x0,2)=(-2 + 0,4) (-2 - 0,4)=4+0,8-0,8-0,16=3,84
Zapisz w najprostszej postaci
(x+2)(x-3)(2x+1) = ([tex]x^{2}[/tex]-3x+2x-6)(2x+1) = ([tex]x^{2}[/tex]-x-6)(2x+1) =
[tex]2x^{3}[/tex]+[tex]x^{2}[/tex]-[tex]2x^{2}[/tex]-x-12x-6 = [tex]2x^{3}[/tex]-[tex]x^{2}[/tex]-13x-6