RiffmakeR
Rozwiązane

Dane są wyrażenia A, B i C i takie, że: A = k - l, B=m - l, C = k -m. Oblicz:

A) A-B-C
B) A+B-C
C) -A+B+C

Daję 20 punktów, będę wdzięczny za pomoc.



Odpowiedź :

Odpowiedź:

A = k - l

B = m - l

C = k - m

A) A - B - C = (k - l) - (m - l) - (k - m) =

Wyjmując z nawiasów przed którymi stoi minus zmieniasz znak.

= k - l - m + l - k + m = 0

B) A + B - C = (k - l) + (m - l) - (k - m) =

= k - l + m - l - k + m = 2m + -2l

C) -A + B + C = -(k - l) + (m - l) + (k - m) =

= -k + l +m - l + k - m = 0

Inne Pytanie