Odpowiedź :
Odpowiedź:
Musisz skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia:
[tex](a + b)^{2}[/tex] = [tex]a^{2}[/tex] + 2ab + [tex]b^{2}[/tex]
[tex](a - b)^{2}[/tex] = [tex]a^{2}[/tex] - 2ab + [tex]b^{2}[/tex]
Zadanie 1:
b) [tex](4a + b) ^{2}[/tex] = [tex](4a)^{2}[/tex] + 2(4a × b) + [tex](b)^{2}[/tex] = 16[tex]a^{2}[/tex] + 8ab + [tex]b^{2}[/tex]
Reszta z plusem w ten sam sposób.
h) ([tex]\sqrt{3}[/tex] - 7w)^2 = ([tex]\sqrt{3}[/tex])^2 - 2([tex]\sqrt{3}[/tex] × 7w) + (7w)^2 = 3 - 14[tex]\sqrt{3}[/tex]w + 49[tex]w^{2}[/tex]
Reszta z minusem tym samym sposobem.
Zadanie 2:
Tu musisz skorzystać ze wzoru (a - b)(a + b) = [tex]a^{2}[/tex] - [tex]b^{2}[/tex]
b) (10x + 2)(10x - 2) = [tex](10x)^{2}[/tex] - [tex]2^{2}[/tex] = 100[tex]x^{2}[/tex] - 4
Reszta przykładów tym samym sposobem.