Odpowiedź :
Odpowiedź:
f(0) = 1 - największą wartość funkcja przyjmuje dla argumentu x=0 i wynosi ona 1.
Szczegółowe wyjaśnienie:
Sprawdźmy wartości funkcji dla argumentów granicznych, a więc:
f(0) = 2*0^2 - 6*0 + 1 = 1
f(2) = 2*2^2 - 6*2 + 1 = -3
Dla pewności policzmy jeszcze dla argumentu środkowego x = 1:
f(1) = 2*1^2 - 6*1 + 1 = -3
f(x)=2x²-6x+1
p=-b/2a=6/(2·2)=6/4=1 1/2
f(0)=2·0²-6·0+1=1
f(2)=2·2²-6·2+1=2·4-12+1=8-12+1=-3
f(1 1/2)=2·(1 1/2)²-6·1 1/2+1=2·2 1/4-9+1=4 1/2-9+1=-3 1/2
Największa wartość funkcji to 1 dla x=0