Odpowiedź :
Odpowiedź:
a)2(x-8)-3(y-2x²)=(wymnażamy każdy nawias)=2x-16-3y+6x²
b)(napisze od razu rozwiązania) =3(3a+b)/3-2(2a-4b)/2+a=3a+b-(2a-4b)+a=3a+b-(2a-4b)+a=3a+b-2a+4b+a=2a+5b
c)=-5p+5r-20-3r+5p+16=2r-4
d)=4(r-2)/4+-6t+2s-1/2=r-2+-6t+2s-1/2=r+-4-6t+2s-1/2=r+-5-6t+2s/2
e)=-6x-3x+y-8+4y=-9x+5y-8
f)=2(6g+2)/2-10g-1/5=6g+2-10g-1/5=30g+10-(10g-1)/5=3-g+10-10g+1/5=20g+11/5
Szczegółowe wyjaśnienie:
Mam nadzieję że jest wszystko dobrze.
Jestem aktualnie w szpitalu i robię zadania z nudów
Pozdrawiam cieplutko