Plisssska
4. Dane są wielomiany W(x) = -6x + 3, P(x) = x2 + 2x - 1 oraz Q(x)=5x3-x+4
Wielomian W(x)(P(x) - Q(x)) można zapisać w postaci:
A. 10x4 - 7x3 + 5x2 - 13x - 5
C. 10x4 - 7x3 + 5x2 + 13x + 5
B. 10x4 – 7x3 - 5x2 + 13x - 5
D. 10x4 + 7x3 - 5x2 + 13x - 5​



Odpowiedź :

Odpowiedź:

[tex]W(x) = -6x + 3\\P(x) = x^2 + 2x - 1\\ Q(x)=5x^3-x+4\\\\W(x)(P(x) - Q(x))=(-6x + 3)[(x^2 + 2x - 1)-(5x^3-x+4)]=\\\\=(-6x + 3)[x^2 + 2x - 1-5x^3+x-4]=(-6x + 3)[-5x^3+x^2 + 3x -5]=\\\\=30x^4-6x^3-18x^2+30x-15x^3+3x^2+9x-15=\\\\=30x^4-21x^3-15x^2+39x-15=\underline{\bold\,3\,(10x^4-7x^3-5x^2+13x-5)}[/tex]

Szczegółowe wyjaśnienie:

Żadna z podanych odpowiedzi nie jest zgodna z wielomianem W(x)(P(x) - Q(x))

Albo zgubiłeś trójki w odpowiedziach, albo W(x)=-2x+1

Inne Pytanie