Syzbko!!!!!!!!!!! 30pkt!
Zapisz w najprostszej postaci (opuść nawiasy i zredukuj wyrazy podobne):
a) 3y + ( 5a +2 -4y ) - ( 7y- 4a +6) =
b) ( -5x + 6a) - (3x +2 ) -( 4x + 7 -3a) =
c) 4x - (5x +3) + (2x -8) =



Odpowiedź :

SoeCru

a) 3y + ( 5a +2 -4y ) - ( 7y- 4a +6) =3y+5a+2-4y-7y+4a-6=

=5a+4a+3y-4y-7y+2-6=9a-8y-4

b) ( -5x + 6a) - (3x +2 ) -( 4x + 7 -3a) =-5x+6a-3x-2-4x-7+3a=

=6a+3a-5x-3x-4x-2-7=9a-12x-9

c) 4x - (5x +3) + (2x -8) =4x-5x-3+2x-8=4x-5x+2x-3-8=x-11

Odpowiedź w załączniku
Zobacz obrazek Koniczynka56