Usuń nawiasy i wykonaj redukcje wyrazów podobnych

e) 6-(-5c-8)-10c

h) 7x - 3(5x + 2) - 6(7 + 2x)

proszę o pomoc



Odpowiedź :

Odpowiedź:

e) 6-(-5c-8)-10c= 6+5c-8-10c=-2+(-5c)

h)7x-3(5x+2)-6(7+2x)= 7x-15x-6-42-12x= -48-34x

Szczegółowe wyjaśnienie:

Odpowiedź:

e) 6-(-5c-8)-10c= 6-5c+8-10c=6-15c+8

h)7x-3(5x+2)-6(7+2x)= 7x- 15x+6-42-12x=-20x+6-42

Nie wiem czy to jest dobrze, sprawdź sobie jeszcze te wyniki z tyłu książki(o ile są).

Pozdrawiam

Szczegółowe wyjaśnienie:

Jeżeli przed nawiasem jest minus wszystkie znaki w nawiasie zmieniamy na przeciwne!

Inne Pytanie