Odpowiedź:
a -krawędź podstawy = 6 cm
b - krawędź boczna = 10 cm
d - przekątna ściany bocznej = √(a² + b²) = √(6² + 10²) cm =
= √(36 + 100) cm = √136 cm = √(4 * 34) cm = 2√34 cm
d₁ - krótsza przekątna podstawy = a√3 = 6√3 cm
d₂ - dłuższa przekątna podstawy = 2a = 2 * 6 cm = 12 cm
D - krótsza przekątna graniastosłupa = √(b² + d₁²) =
= √[10² + (6√3)²] cm = √(100 + 108) cm = √208 cm = √(16 * 13) cm =
= 4√13 cm
D₁ - dłuższa przekątna graniastosłupa = √(b² + d₂²) = √(10² + 12²) cm =
= √(100 + 144) cm = √244 cm = √(4 * 61) cm = 2√61 cm