Będę pisać tylko wyniki żeby było szybciej :p
a)
=4a+3b+2
=7a+2b-4
=6x+t+6y+7
=x+3y-26z
=b+c+6d
(omówienie punktu a żebyś zrozumiał/a - przepisujesz wszystko przed nawiasem, jeśli jest + przed nawiasem tak jak w tym przypadku to przepisujesz też wszystko to co jest w nawiasie, nie zmieniając nic)
b)
=7a-2b-1
=2a-6b+8c
=4u-w-3v
=9u-4w+v
=x-2y+z
(omówienie punktu b żebyś zrozumiał/a - przepisujesz wszystko przed nawiasem, jeśli jest - przed nawiasem tak jak w tym przypadku to przepisujesz wszystko to co jest w nawiasie, zmieniając znaki na przeciwstawne np. gdy jest + w nawiasie to piszesz -, jeśli jest - to piszesz +)
Mam nadzieje, że rozumiesz :p