Odpowiedź :
Rozwiązanie:
[tex]f(x)=(a-1)x^{2}+2ax+a+1[/tex]
[tex]\Delta=4a^{2}-4(a-1)(a+1)=4a^{2}-4(a^{2}-1)=4a^{2}-4a^{2}+4=4>0\\x_{1}=\frac{-2a-2}{2a-2}=-\frac{2a+2}{2a-2} \\x_{2}=\frac{-2a+2}{2a-2} =-\frac{2a-2}{2a-2} =-1[/tex]
Funkcja kwadratowa f określona jest wzorem : f(x)=a(x-1)²+2ax+a+1 , dla a≠1.
Jeśli jednym z miejsc zerowych funkcji f jest liczba -1 , to f(-1)=0 . Liczymy :
(a-1)·(-1)²+2a·(-1)+a+1=0
a-1-2a+1=0
-a=0
a=0
Czyli : f(x)=-x²+1.
f(x)=0
-x²+1=0|:(-1)
x²-1=0
(x+1)(x-1)=0
x+1=0 ∨ x-1=0
x=-1 ∨ x=1
x∈{-1,1}