pod a podstawiamy -2
1/3 (x + 15* (-2) ) - 4/5 = 2/5 (x + 15 * (-2) ) - 1/3
upraszczamy
1/3x - 10 - 4/5 = 2/5x - 12 - 1/3
1/3x - 10 4/5 = 2/5x - 12 1/3
1/3x - 2/5x = - 12 1/3 + 10 4/5
sprowadzamy do wspólnych mianowników
5/15x - 10/15x = - 12 5/15 + 10 12/15
- 5/15x = - 23/15
mnożymy obustronnie razy 15
-5x = -23
mnożymy obustronnie razy -1
5x = 23
dzielimy obustronnie przez 5
x = 23/5 = 4,6
a w tym dziewiątym to trzeba rozbić każdy nawias jako osobne równanie:
1. x^3 + 27 = 0
x^3 = -27
1. x = -3
2. x^3 - 125 = 0
x^3 = 125
2. x = 5
3. x^2 - 36 = 0
x^2 = 36
3. x = 6 lub x = -6
4. x^2 + 169 = 0
x^2 = -169
xd tu jest błąd, żadna liczba podniesiona do kwadratu nie daje ujemnego wyniku, ale ok, domyślam się, że miało wyjść x = 13
a więc suma tych x wynosi:
-3 + 5 + 6 - 6 + 13 = 15