rozwiaz rownania
5x - 15 = 4x +7
7x - (2- x) = 6x + 3
x + 2 = 3 (x+1)



Odpowiedź :

Odpowiedź w załączniku

Mam nadzieje że pomogłem

Zobacz obrazek Tomaszjedrzychp2z1e4

1.Dodaj 15 do obu stron równania

5x - 15 = 4x + 7

5x - 15 + 15 = 4 + 7 + 15

5x = 4x + 22

Odejmij 4x od obu stron równania

5x = 4x + 22

5x - 4x = 4x + 22 - 4x

Rozwiązanie:

x = 22

..........................................................................

Zmień kolejność

7x - 1(2 - x) = 6x + 3

7x - 1( - x + 2) = 6x + 3

Skorzystaj z rozdzielności mnożenia względem dodawania lub odejmowania

7x + x - 2 = 6 + 3

Połącz wyrazy podobne

8x - 2 = 6x + 3

Dodaj 2 do obu stron równania

8x - 2 + 2 = 6x + 3 + 2

Dodaj liczby

8x = 6x + 3 + 2

8x = 6x + 5

Rozwiązanie

x = 5/2

.........................................................................

Skorzystaj z rozdzielności mnożenia względem dodawania lub odejmowania

x + 2 = 3x + 3

Odejmij 2 od obu stron równania

x + 2 - 2 = 3x + 3 - 2

Uprość

Odejmij liczby

x = 3x + 1

Odejmij 3x od obu stron równania

x - 3x = 3x + 1 - 3x

Uprość

Połącz wyrazy podobne

- 2x = 1

Rozwiązanie

x = - 1/2