55+3*9= 63:7*4-3= (44+10):9+8*3= (100-64):6+5= 7*8+24= 81:9*5-20=
787-32+64= 72-36:4+16= 9:3*8+7*6=



Odpowiedź :

Kolejność wykonywania działań.

Na początku musimy pomnożyć/podzielić liczby i dopiero wtedy dodawać oraz odejmować, czyli tak:

55+3*9= 55+27 = 82

63:7*4-3 = 9*4-3= 36-3 = 33

[W tym przypadku mamy nawias, więc zaczynamy od nawiasu]

(44+10):9+8*3 = 54:9+8*3 = 6+8*3 = 6+24 = 30

(100-64): 6 + 5 = 36:6+5 = 6+5 = 11

7*8+24 = 42+24 = 66

81:9*5-20 = 9*5-20= 45-20 = 25

787-32+64= 755 + 64 = 819

72-36:4+16= 72-9+16= 63+16 = 79

9:3*8+7*6 = 3*8+7*6 = 24+42 = 66

Pozdrawiam.