Jeśli przed nawiasem jest znak +, to opuszczamy nawias niczym się nie przejmując, po prostu go usuwamy. Kiedy przed nawiasem jest -, to wszystkie znaki w nawiasie (również, te których nie widać, w sensie nie zapisany =) zamieniamy na przeciwne i likwidujemy linie.
a) 2a + (3a - 7) =
2a + 3a - 7 = 5a - 7
b) (2x - 3) + x =
2x - 3 + x = 3x -3
c) 7 - (5x + 4) =
7 - 5x - 4 = 3 - 5x
d) 3x - (y - 2x) =
3x - y + 2x = 5x - y
e) - (3a + 6) - 4 =
-3a - 6 - 4 = -3a - 10
f) -(x - 2y) - 3x
-x + 2y - 3x = -4x + 2y
g) (2p - 1) + (3 + 5p)
2p - 1 + 3 + 5p = 7p + 2
h) (4 - 2x) - (7x -2) =
4 - 2x - 7x + 2 = 6 - 9x
i) -(2x - 1) + (3x +1) =
-2x + 1 + 3x + 1 = x + 2
j) (2m + 4n) + (m - 0,5n) =
2m + 4n + m - 0,5n = 3m + 3,5n
k) (4a - 7b) - (2a + 3b) =
4a - 7b - 2a - 3b = 2a - 10b
l) -(2p - r) - (2r - p) =
-2p + r - 2r + p = -p - r
sporo tego było, miłego:)