Odpowiedź :
Odpowiedź:
1 A
2C
Szczegółowe wyjaśnienie:
n- ilość cukierków
n-[tex]\frac{1}{3}[/tex]n=[tex]\frac{2}{3}[/tex]n
[tex]\frac{2}{3}[/tex]n*[tex]\frac{1}{4}[/tex]=[tex]\frac{2}{12}[/tex]n
n-[tex]\frac{2}{12}[/tex]n-[tex]\frac{2}{3}[/tex]n=6
0.5n=6
n=12
Odpowiedź:
n - wszystkie cukierki
Bartek wziął 1/3 razy n, czyli n/3
Radek wziął 1/4 razy pozostałe cukierki, czyli 1/4 razy (n minus Bartek),
czyli 1/4 razy (n-n/3), czyli 1/4 razy 2n/3, czyli 2n/12 = n/6 (jedna szósta n)
Wszystkich cukierków było zaś:
n/3 + n/6 + 6 = 2n/6 + n/6 + 6 = 3n/6 + 6 = (n/2) + 6 (jedna druga "n" plus 6)
Odpowiadamy na pytania:
1A
2C