a)
[tex]\frac{1}{3}x+3+x=7\\\frac{4}{3}x+3=7\\x=3\\y=\frac{1}{3}\cdot \:3+3\\y=4[/tex]
b)
[tex]y-3\cdot \:4+4=0\\y-8=0\\y=8\\x=4[/tex]
c)
z pierwszego równania:
[tex]x=\frac{6+3y}{2}\\[/tex]
podstawiamy do drugiego:
[tex]-\frac{4}{3}\cdot \frac{6+3y}{2}+2y=-4\\-4=-4[/tex]
oznacza to, że rozwiązania znajdują się na tych dwóch prostych (nakładają się). Jest ich nieskończenie wiele.
d)
pierwsze równanie wstawiamy do drugiego:
[tex]4\left(-2x+2\right)+3x=-12\\-5x+8=-12\\x=4[/tex]
[tex]y=-2\cdot \:4+2\\y=-6[/tex]
e)
z drugiego równania:
[tex]y=1[/tex]
wstawiamy do pierwszego:
[tex]1-2x=4\\x=-\frac{3}{2}[/tex]
f)
z drugiego równania:
[tex]y=-\frac{10}{3}[/tex]
wstawiamy do pierwszego:
[tex]3\left(-\frac{10}{3}\right)+x=9\\-10+x=9\\x=19[/tex]