Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
1. (-3)-(-7) x (-2)-(-6) = -3-12+6= -9
2. -17-(-24) = -17+24 = 24-17 Odp. B
3. A) [tex](-4)^{6}[/tex] wykładnik potęgi parzysty, zatem minus zniknie - wynik dodatni
B) (-3)x(-7):(-2)x(-5) = 21:(-2)x(-5) dzieląc liczbę dodatnią (21) przez ujemną (-2) otrzymamy liczbę ujemną, którą następnie dzielimy przez kolejną liczbę ujemną (-5), co w sumie daje nam liczbę dodatnią (bo minus razy minus daje plus)
C) (-5):(-8) dzieląc liczbę ujemną przez liczbę ujemną, zawsze otrzymujemy wynik dodatni
D) -17-(-24) = -17+24 = 7 liczba dodatnia
4. [tex]\frac{5}{2} = 2\frac{1}{2}[/tex]
[tex]2\frac{1}{3} = \frac{7}{3}[/tex]
[tex]3\frac{2}{7} =\frac{23}{7}[/tex]
[tex]\frac{7283}{1000} = 7\frac{283}{1000}[/tex]