Odpowiedź :
Odpowiedź:
Zad 1
-3(x - 7) = -3x + 21
Zad 2
(2x - 3) - (2 - x) = 2x - 3 - 2 + x = 3x - 5
2(x - 4) = 2x - 8
3x - 5 - gdzie nawias??
3x - 6 - gdzie nawias??
4(x - 2) = 4x - 8
Zad 3
3x - 2y = 3 * (-4) - 2 * 2 = -12 - 4 = -16
Odpowiedź:
Zad.1
-3(x-7)= -3x - 3 × (-7) = -3x + 21
Zad.2
(2x-3) -(2-x) = 2x - 3 - 2+x= 3x - 5
2(x-4) = 2x - 2× 4= 2x -8
W kolejnych dwoch przykladach nie ma nawiasow więc nie wiem co ja mam tam obliczać
4(x-2)= 4x-4×2=4x-8
Zad.3
3x - 2y= 3 × (-4 )- 2 × 2= -12 - 4= -16
Szczegółowe wyjaśnienie:
Mam nadzieje że pomoglam