Po uproszczeniu wyrazenia 3(2a + 5b) - 2(a - 2b) otrzymamy:
A. 4a +29b B. 23ab C. 4a + 11b D. 4a +19b

Wartosc liczbowa wyrazenia x (7x² - 2x + 4) - 7 (x³ - x² + x + 2) dla x = -2 wynosi:
A. 28 B. 40 C. -2 D. 12



Odpowiedź :

Odpowiedź:

Szczegółowe wyjaśnienie:

Zadanie 1

Po uproszczeniu wyrażenia 3(2a + 5b) - 2(a - 2b) otrzymamy:

6a + 15b - 2a + 4b = 4a + 19b       Odpowiedź D

Zadanie 2

Wartość liczbowa wyrażenia x (7x² - 2x + 4) - 7 (x³ - x² + x + 2) dla x = -2 :

-2(7*4 + 4 + 4) - 7(-8 - 4 - 2 + 2) =

= -2(28 + 8) - 7(-12) =

= -72 + 84 =

= 12                                                 Odpowiedź D