Rozwiązane

pomoze ktos potrzebuje pelnych obliczen daje najjj



Pomoze Ktos Potrzebuje Pelnych Obliczen Daje Najjj class=

Odpowiedź :

zadanie 3 - odp. B

b=[-3, 4]

[tex] |b| = \sqrt{ {( - 3)}^{2} + {4}^{2} } = \sqrt{9 + 16} = \sqrt{25} = 5[/tex]

zadanie 4 - odp. B

A(9, -2)

B(x, y)

AB=[-6, 7]

AB=[x-9, y-(-2)]=[x-9, y+2]

x-9=-6 i y+2=7

x=3 i y=5

B(3, 5)

zadanie 5 - odp. D

u=[3,-2]

Sprawdzam odpowiedz A:

a=[(3/4),(-1/2)]

[tex] \frac{ 3 }{ \frac{3}{4} } = 3 \times \frac{4}{3} = 4[/tex]

[tex] \frac{ - 2}{ - \frac{1}{2} } = 2 \times \frac{2}{1} = 4[/tex]

Wektory a i u sa równoległe.

Sprawdzam odpowiedz B:

b=[-3, 2]

3/-3=-1

-2/2=-1

Wektory b i u sa równoległe.

Sprawdzam odpowiedz C:

c=[57, -38]

[tex] \frac{3}{57} = \frac{1}{19} [/tex]

[tex] \frac{ - 2}{ - 38} = \frac{1}{19} [/tex]

Wektory c i u sa równoległe.

Sprawdzam odpowiedz D:

d=[-2, 3]

[tex] \frac{3}{ - 2} = - \frac{3}{2} [/tex]

[tex] \frac{ - 2}{3} = - \frac{2}{3} [/tex]

-(3/2)≠-(2/3)

Wektor d nie jest równoległy do wektora u.

zadanie 6 - odp. A

[tex]g(x) = f(x) + 4 = \sqrt{x} + 4[/tex]

Szczegółowe wyjaśnienie:

Wzory:

Długość wektora w=[a, b]:

[tex] |w| = \sqrt{ {a}^{2} + {b}^{2} } [/tex]

Dane sa punkty A(m, n) i B(p, q).

Współrzędne wektora AB:

AB=[p-m, q-n]

Dane są wektory w=[a, b] i v=[c, d].

Dana jest stała k.

Wektory w i v sa równoległe, gdy:

[tex] \frac{a}{c} = \frac{b}{d} = k[/tex]

Jeśli wykres funkcji przesunę równolegle w prawo o p jednostek, to wtedy f(x-p)

Jeśli wykres funkcji przesunę równolegle w lewo o p jednostek, to wtedy f(x+p)

Jeśli wykres funkcji przesunę równolegle w górę o q jednostek, to wtedy f(x)+q

Jeśli wykres funkcji przesunę równolegle w dół o q jednostek, to wtedy f(x)-q

Na przykład:

Dany jest wzór funkcji:

[tex]f(x) = \sqrt{x} [/tex]

a) przesuwam wykres tej funkcji o 4 jednostki w prawo, wzór zmienia sie tak:

[tex]f(x - p) =f(x - 4) = \sqrt{x - 4} [/tex]

b) przesuwam wykres tej funkcji o 4 jednostki w lewo, wzór zmienia się tak:

[tex]f(x + p) = f(x + 4) = \sqrt{x + 4} [/tex]

c) przesuwam wykres o 4 jednostki w górę, wzór zmienia sie tak:

[tex]f(x) + q = f(x) + 4 = \sqrt{x} + 4[/tex]

d) przesuwam wykres o 4 jednostki w dół, wzór zmienia się tak:

[tex]f(x) - q = f(x) - 4 = \sqrt{x} - 4[/tex]