Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
Jest to funkcja kwadratowa w postaci kanonicznej, stosuję wzory skróconego
mnożenia i redukuje wyrazy podobne.
a)
f(x) = - 2(x - 3)² + 1
- 2( x² - 6x + 9) + 1 = 0
- 2x ² + 12x - 18 + 1 = 0
- 2x ² + 12x - 17 = 0
Postać ogólna tej funkcji to:
f(x) = - 2x² + 12x - 17
b)
f(x) = ½ (x + 2)² - 3
½ ( x² + 4x + 4) - 3 = 0
½x² + 2x + 2 - 3 = 0
½ x² + 2x - 1 = 0
Postać ogólna tej funkcji to:
f(x) = ½ x² + 2x - 1
Zastosowanie wzory skróconego mnożenia:
(a - b)² = a² - 2*a*b + b²
(a + b)² = a² + 2 *a *b + b²