Kiki11377
Rozwiązane

proszę o mądrą odpowiedź. ​



Proszę O Mądrą Odpowiedź class=

Odpowiedź :

Odpowiedź:

x=[tex]\frac{2a+1}{3k-1}[/tex] / *3k-1

x*3k-1= 2a+1 / :x

3k-1 = [tex]\frac{2a+1}{x}[/tex] /+1

3k=[tex]\frac{2a+1}{x}[/tex] + 1 / :3

k = [tex]\frac{2a+1}{x}[/tex] +1 : 3

Szczegółowe wyjaśnienie:

Odpowiedź:

Szczegółowe wyjaśnienie:

Podstawowym założeniem jest to, że mianownik ułamka nie może być równy zero, bo przez zero się nie dzieli, zatem na początek rozwiążmy równanie z mianownika:

3k-1 =0

3k=1

k= 1/3

Założenie jest więc takie, że k musi być różne od 1/3.

Teraz rozwiązujemy całe zadanie, mnożąc obie strony równania przez mianownik ułamka:

x = (2a+1)/(3k-1)  / razy (3k-1)

x (3k-1) = 2a+1

3kx - x = 2a+1

3kx = 2a+1+x  / dzielimy obie strony przez 3x i otrzymujemy szukane k:

k = (2a+1+x)/3x