Odpowiedź:
[tex]\huge\boxed{\text{Odp}. \ \text{D}}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
Obliczenia
[tex](2\frac{3}{4})^2=(\frac{2\cdot4+3}{4})^2=(\frac{8+3}{4})^2=(\frac{11}{4})^2=\frac{11^2}{4^2}=\frac{11\cdot11}{4\cdot4}=\frac{121}{16}=7\frac{9}{16}\\[/tex]
Jak to zrobić?
1. Zamieniamy liczbę mieszaną na ułamek niewłaściwy.
2. Podnosimy do potęgi licznik i mianownik pamiętając, że potęgowanie oznacza wielokrotne mnożenie liczby przez nią samą, a to ile razy mamy ją pomnożyć mówi nam wykładnik potęgi (ta mała cyferka na górze).
3. Wyłączamy całości (wykonujemy dzielenie z resztą, reszta z dzielenia wpada nam do licznika. Tu wyszedł taki wynik, ponieważ 7 · 16 + 9 = 112 + 9 = 121).