Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
A)
Przyjmiemy cenę kalafiora na początku przed równe 7 zł
Po pierwszej obniżce cena wynosiła: 7 - 7•10/100 = 7 - 7/10 =
= 7•(1 - 1/10) = 7•9/10 = 63/10 = 6,30 zł
Po drugiej obniżce cena wynosiła: 6,30 - 6,30•10/100 =
= 6/30(1 -1/10) = 6,30•9/10 = 5,67 zł
to cena kalafiora, razem obniżyła się o [(7 -5,67)/7]• 100 = 19%
to cena obniżyła się o 19 %
B)
Po pierwszej podwyżce cena wynosiła: 7 + 7•10/100 = 7 + 7/10 =
= 7•(1 + 1/10) = 7•11//10 = 77/10 = 7,70 zł
Po drugiej podwyżce cena wynosiła: 7,70 + 7,70•10/100 =
=7,70(1 -1/10) = 7,70•11/10 = 8,47 zł
to cena kalafiora, razem podwyższyła się się o [(8,47 - 7)/7]• 100 =
(1,47/7)•100 = 21%
to cena podwyższyła się o 21 %