Sprawdź czy liczba podana obok równania jest jego rozwiązaniem
Poziom A
C) 20/x+1 = 5 4
D) 5 * (x - 4) - X =8 7



Sprawdź które z liczb podanych pod równaniem są jego rozwiązaniami
Poziom B
C) 15/x+1 =3 0,2,4
D) (x +5) * (x - 4)=0 - 5,5, 4






Sprawdź czy liczba 3 jest rozwiązaniem równania
Poziom C
C) 5 * (3+ a) =a*10
D) 7-x =12/x+1




Sprawdź które z liczb 1, 2, 3 są rozwiązaniami podanego równania
Poziom D
C) (x-1) *(x+1)=x^2-1
D)12/x+1 = x +2
Daje naj ​



Odpowiedź :

Odpowiedź:

Poziom A

C)

20/(x + 1) = 5 | * 5

założenie:

x + 1 ≠ 0

x ≠ - 1

D : x ∈ R \ { - 1 }

20 = 5(x + 1)

20 = 5x + 5

5x = 20 - 5 = 15

x = 15/5 = 3

liczba 4 nie jest rozwiązaniem równania

D)

5(x - 4) - x = 8

5x - 20 - x = 8

4x = 8 + 20 = 28

x = 28/4 = 7

Liczba 7 jest rozwiązaniem równania

Poziom B

C)

15/(x + 1) = 3

założenie:

x + 1 ≠ 0

x ≠ - 1

D: x ∈ R \ {- 1 }

15 = 3(x + 1)

15 = 3x + 3

3x = 15 - 3 = 12

x = 12/3 = 4

Liczba 4 jest rozwiązaniem równania

D)

(x + 5)(x - 4) = 0

x² + 5x - 4x - 20 = 0

x² + x - 20 = 0

a = 1 , b = 1 , c = - 20

Δ = b² - 4ac = 1² - 4 * 1 *(- 20) = 1 + 80 = 81

√Δ = √81 =  9

x₁ = ( - b - √Δ)/2a = ( - 1 - 9)/2 = - 10/2 = - 5

x₂ = (- b + √Δ)/2a = (- 1 + 9)/2 = 8/2 = 4

Liczby (- 5) i 4 są rozwiązaniami równania

Poziom C

C)

5(3 + a) = 10a

15 + 5a = 10a

- 10a + 5a = - 15

- 5a = - 15

5a = 15

a = 15/5 = 3

Liczba 3 jest rozwiązaniem równania

D)

7 - x = 12/(x + 1)

założenie:

x + 1  ≠ 0

x ≠ - 1

D: x ∈ R \ { - 1 }

(x + 1)(7 - x) = 12

7x + 7 - x² - x = 12

- x² + 6x + 7 - 12 = 0

- x² + 6x - 5 = 0

a = - 1 , b = 6 , c = - 5

Δ = b² - 4ac = 6² - 4 * (- 1) * (- 5) = 36 - 20 = 16

√Δ = √16 =  4

x₁ = ( - b - √Δ)/2a = (- 6 - 4)/(- 2) = - 10/(- 2) = 10/2 = 5

x₂ = (- b + √Δ)/2a = ( - 6 + 4)/(- 2) = - 2/(- 2) = 2/2 = 1

Liczba 3 nie jest rozwiązaniem równania

Poziom D

C)

(x - 1)(x + 1) = x² - 1

x² - 1 = x² - 1

L = P

x ∈ R więc liczby 1 , 2 , 3 są rozwiązaniem równania

D)

12/(x + 1) = x + 2

założenie:

x + 1 ≠ 0

x ≠ - 1

D: x ∈ R \ { - 1 }

12 = (x + 1)(x + 2)

12 = x² + x + 2x + 2

x² + 3x + 2 - 12 = 0

x² + 3x - 10 = 0

a = 1 , b = 3 , c = - 10

Δ = b² - 4ac = 3² - 4 * 1 * (- 10) = 9 + 40 = 49

√Δ = √49 = 7

x₁ = ( - b - √Δ)/2a = ( - 3 - 7)/2 = - 10/2 = - 5

x₂ = (- b + √Δ)/2a = (- 3 + 7)/2 = 4/2 = 2

Liczba 2 jest rozwiązaniem równania