Odpowiedź :
3 2/5 + □ = 4
4 - 3 2/5 = 3/5
□ = 3/5
2 5/7 + □ = 8
8 - 2 5/7 = 5 2/7
□ = 5 2/7
6 2/9 + 2 5/9 + □ = 10
8 7/9 + □ = 10
10 - 8 7/9 = 1 2/9
□ = 1 2/9
Odpowiedź:
3 i 2/5 + .... = 4
4- 3 i 2/5= 3 i 5/5- 3 i 2/5= 3/5
3 i 2/5 + 3/5= 3 i 5/5= 4
2 i 5/7 +.... = 8
8- 2 i 5/7= 7 i 7/7- 2 i 5/7= 5 i 2/7
2 i 5/7 + 5 i 2/7= 7 i 7/7= 8
6 i 2/ 9 + 2 i 5/9 +...= 10
10 - ( 6 i 2/9 + 2 i 5/9)= 10-8 i 7/9= 9 i 9/9- 8 i 7/9= 1 i 2/9
6 i 2/9 + 2 i 5/9 + 1 i 2/9= 9 i 9/9=10
Szczegółowe wyjaśnienie:
Żeby obliczyć drugi składnik dodawania, należy od sumy odjąć pierwszy składnik dodawania ( przykład 1 i 2 )
Żeby obliczyć trzeci składnik dodawania, należy od sumy odjąć dwa składniki dodane do siebie ( przykład 3)