Odpowiedź :
4 - 5 * x - 6 * x = 6 - 5 * x - 4 * x
4 - 5x - 6x = 6 - 5x - 4x
4 - 11x = 6 - 9x
-11x + 9x = 6 - 4
-2x = 2 / : (-2)
x = -1
4 - 5x - 6x = 6 - 5x - 4x
4x + 5x - 5x - 6x = - 4 + 6
-2x = 2 /: (-2)
x = - 1
Aby równanie się zgadzało ( L = P) po lewej stronie musi być x, a po prawej reszta liczb. Gdy masz np 8x - 10 = 6 musisz przenieść liczby na prawa stronę równania, gdy już je tam przerzucisz to zmieniasz ich znak. W tym przypadku działanie wygląda tak : 8x = 6 + 10. Następnie musisz podzielić przez liczbę, która znajduje się przy x, aby ona nie przeszkadzała. 8x = 16 / : 8
x = 2