1.Zredukuj wyrazy podobne, a następnie oblicz wartość wyrażenia algebraicznego:

3a −6 + 5a + 2 − 2a +3 dla a = −2


2.Zredukuj wyrazy podobne, a następnie oblicz wartość wyrażenia algebraicznego:

7x + 3y + 8 − 8x + 7y dla x = 4, y = −0,5


3.Przekształć do najprostszej postaci

4 (2x+6) =


4.Przekształć do najprostszej postaci

-4 (3a-7)=


5.Przekształć do najprostszej postaci

-2a (5a -6) =


6.Przekształć do najprostszej postaci

5m (3s+5) - 2 (9s-7) =


7.Zapisz w jak najprostszej postaci wyrażenie x − {1 − [−(1 − x) − x − (x − 1) + x] − (x − 1)}.


PROSZĘ SZYBKO O ODP MAM MAŁO CZASU!
Będzie NAJ + 21 Punktów



Odpowiedź :

1.

3a - 6 + 5a + 2 - 2a + 3

6a - 1

-12 - 1 = -13

2.

7x + 3y + 8 - 8x + 7y

-x + 10y + 8

-4 - 5 + 8 = -1

3.

4(2x + 6)

8x + 6

4.

-4(3a - 7)

-12a + 28

5.

-2a(5a - 6)

-10a^2 - 12a

6.

5m(3s + 5) - 2(9s - 7)

15ms + 25m - 18s + 14

7.

x - {1 -[ -(1 - x) - x - (x - 1) + x] -(x-1)}

x - {1 -[ -1 + x - x - x + 1  + x] - x + 1}

x - {1 - x + 1}

x + x

2x

Mam nadzieję że pomogłem :)