Przedstaw funkcję kwadratową f(x)=2(x-3)2+1 w postaci ogólnej



Odpowiedź :

Kubcat

-Wymnażamy i wychodzi postać ogólna:

Odpowiedź:

[tex]f(x)=2(x-3)^2+1\\f(x)=2(x^2-6x+9)+1\\f(x)=2x^2-12x+18+1\\f(x)=2x^2-12x+19[/tex]

Odpowiedź:

[tex]f(x)=2x^{2} -12x+19[/tex]

Szczegółowe wyjaśnienie:

postac ogólna wygląda następująco:

[tex]f(x) = ax^{2} +bx+c[/tex]

w podanym przykładzie:

[tex]f(x)=2(x-3)^{2} +1\\f(x)=2(x^{2} -6x+9)+1\\f(x)=2x^{2} -12x+18+1\\f(x)=2x^{2} -12x+19[/tex]

w drugiej linijce zastosowałam wzór skróconego mnożenia

[tex](x-3)^{2} =x^{2} -2*x*3+3^{2}[/tex]