Odpowiedź :
8+x=2+2x
x-2x=2-8
-x=-6
x=6
Na samym początku dajemy wszystkie liczby z x na lewo i zwykłe na prawo. Wpisujemy z przeciwnym znakiem, czyli tu mieliśmy 2x to wpisujesz -2x.
Jeśli wynik wychodzi -x to żeby to zmienić na x to zmieniasz znak na przeciwny po obu stronach równania. jak było -x to jest x oraz -6 to 6.
Mam nadzieję, że pomogłem. Powodzenia!
Odpowiedź:
8+x=2+2x
x-2x= 2-8
-x=-6 /*(-1)
x=6
na początku przerzucamy zmienne na lewą stronę równania a liczby na prawą zmieniając przy tym znak
następnie obliczamy ile to wynosi
później dzielimy przez to co stoi przy niewiadomej x=1x -x=-1x
i otrzymujemy wynik
Szczegółowe wyjaśnienie: