Rozwiązane

Usuń nawiasy i wykonaj redukcję wyrazów podobnych

a) (2x + 4) + (6x +2)=
b) (3a + 6y) + (a - 7y) =
c) (-2y + 5) + ( -4y - 1) =
d) (2m - 5a )- (-6m -5a) =
e) (4x - 5y) -(2x +10y) =
f) -(4a+2) - (-3a - 5)=



Odpowiedź :

Szczegółowe wyjaśnienie:

Pierwsze trzy nic nie zmieniamy w nawiasach, tylko redukcja

a)(2x + 4) + (6x +2)=8x+2

b) (3a + 6y) + (a - 7y) =4a-1y

c) (-2y + 5) + ( -4y - 1) =-6y+4

d) (2m - 5a )- (-6m -5a) =2m-5a+6m+5a=8a

e) (4x - 5y) -(2x +10y) =4x-5y-2x-10y=2x-15y

f) -(4a+2) - (-3a - 5)=-4a-2+3a+5=-1a+3

Licze na naj

Odpowiedź:

a)(2x + 4) + (6x +2)=8x+2

b) (3a + 6y) + (a - 7y) =4a-1y

c) (-2y + 5) + ( -4y - 1) =-6y+4

d) (2m - 5a )- (-6m -5a) =2m-5a+6m+5a=8a

e) (4x - 5y) -(2x +10y) =4x-5y-2x-10y=2x-15y

f) -(4a+2) - (-3a - 5)=-4a-2+3a+5=-1a+3

Proszę bardzo :)