Elemele19
Rozwiązane

Przeanalizuj przykład:
Należy obliczyć wartość wyrażenia:
23,45 *3 - 23,45*7 + 2345 + 4*23,45
Podstawmy w miejsce liczby 23,45 literę a.
Otrzymamy
3a - 7a + 100a + 4a czyli 100a.
Szukana wartość wyrażenia to 100*23,45 = 2345.

Wykorzystując przedstawioną metodę, oblicz sprytnie. Zapisz obliczenia:
a) 149,9 + 149,9*8 - 1499 =
b) 568,9 - 5689 + 99*5,689=



Odpowiedź :

a) 149,9+149,9*8-1499

149,9 - x

x+8x-10x

9x-10x

-x

-x = -149,9

b) 568,9-5689-99*5,689

5,689 - x

100x-1000x-99x

-999x

-999*5,689 = 5683,311

Liczę na naj ;D