Odpowiedź :
Odpowiedź: rozwiązanie wraz z wyjaśnieniem w załączniku :)
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
a) 10x+4=7 ( przenosimy liczby niewiadome na jedną stronę , a wiadome
10x= 7 -4 ( na drugą stronę ,lecz z przeciwnym znakiem)
10x= 3 /:10 ( obliczmy obie strony równania)
x= 3/10 ( obliczmy x, dzieląc jedną stronę równania przez drugą)
spr... 10*3/10 +4=7 ( skracamy 10 i 10 przez 10) ( sprawdzamy
(podstawiając za x obliczoną liczbę)
3+4=7
7=7 ( jeżeli obie strony równania są równe, to równanie jest
L=P ( dobrze rozwiązane)
b) 4x-3 =9
4x= 9 +3
4x= 12 /:4
x=3
spr.. 4*3-3=9
12-3=9
9=9
L=P
c) -2x +2= - 7
-2x = - 7-2
-2x= - 9 /*(-1) ( mnożymy obie strony równania przez -1, ponieważ x
( nie może być ujemny)
2x=9 /:2
x= 4 i 1/2
spr.. - 2 * 9/2 +2= - 7 ( skracamy 2 i 2 przez 2)
-1* 9 +2 = - 7
-9+2= - 7
- 7 = - 7
L=p
d) 6x+5= 4x
6x- 4x= -5
2x= - 5 /:2
x= - 2 i 1/2
spr... 6* (-5/2) +5= 4 *(-5/2) ( skracamy 6 i 2 przez 2, oraz 4 i 2 przez 2)
3* (-5) +5= 2*(-5)
-15+5= - 10
-10=-10
L=P
Szczegółowe wyjaśnienie: