Odpowiedź :
a)
1 3/7 - 3/7 x 2/3 = 1 3/7 - 6/21 = 10/7 - 6/21 = 30/21 - 6/21 = 24/21 = 1 3/21 =
= 1 1/7
b)
(2/5 + 3/4) : 6 2/3 = (8/20 + 15/20) : 6 2/3 = 23/20 : 6 2/3 = 23/20 : 20/3 =
= 23/20 x 3/20 = 69/400
jak da sie skrócic lub jest źle to prosze mnie poprawić
Odpowiedź:
a) 1 3/7 - 3/7 × 2/3 = 1 3/7 - 2/7 = 10/7 - 2/7 = 8/7 = 1 1/7
b) (2/5 + 3/4) ÷ 6 2/3 = ( 8/20 + 15/20) ÷ 6 2/3 = 23/20 ÷ 6 2/3 = 23/20 ÷ 20/3 = 23/20 × 3/20 = 69/400
Wyjaśnienie:
a) Najpierw mnożymy ułamki. Możemy skrócić trójki, więc je skracamy i zostaje nam: 1/7 × 2/1, gdy pomnożymy te dwa ułamki, wychodzi nam ułamek: 2/7. Następnie zamieniamy ułamek 1 3/7 na liczbę mieszaną: 10/7. Później odejmujemy od siebie te dwa ułamki i wychodzi nam: 8/7, ale wyłaniamy całości, więc ostateczny wynik to: 1 1/7.
b) Najpierw wykonujemy obliczenie w nawiasie, czyli dodawanie. Aby dodać do siebie ułamki zwykłe, musimy doprowadzić je do wspólnego mianownika (takiego samego). Po doprowadzeniu do wspólnego mianownika, zostają nam takie ułamki: 8/20 i 15/20. Gdy dodamy je do siebie wychodzi nam: 23/20 (czyli 1 3/20). Następnie mamy dzielenie, ale w dzieleniu muszą być liczby mieszane, więc zamieniamy ułamek 6 2/3 na liczbę mieszaną: 20/3. Później ułamek 23/20 zostawiamy w podstawowej formie, ale w ułamku 20/3, stawiamy licznik na miejscu mianownika, a mianownik na miejscu licznika i wychodzi nam: 3/20. Następnie mnożymy ułamki: 23/3 i 3/20. Nie możemy skrócić tych ułamków. Ostatecznie wychodzi nam ułamek: 69/400.
Mam nadzieję, że pomogłam. Starałam się najlepiej jak umiem, wytłumaczyć te przykłady. Za wszelkie błędy przepraszam!