Rozwiązanie:
[tex]pq=ac+bd\\[/tex]
Będziemy stosować takie przekształcenia, aby po prawej stronie zostało nam samo [tex]a[/tex]. Na początek odejmiemy stronami wyrażenie [tex]bd[/tex], wtedy otrzymamy:
[tex]pq-bd=ac+bd-bd\\pq-bd=ac[/tex]
Teraz przeszkadza nam jeszcze [tex]c[/tex], więc musimy się go jakoś pozbyć. Ponieważ mamy mnożenie, to musimy obustronnie podzielić przez [tex]c[/tex], wtedy otrzymamy:
[tex]\frac{pq-bd}{c}=\frac{ac}{c}[/tex]
Po prawej stronie [tex]c[/tex] ulegnie skróceniu i dostaniemy szukaną wielkość:
[tex]\frac{pq-bd}{c}=a[/tex]