Odpowiedź:
Zadanie 2
a) (x+1)(x+2) aby opuścić nawiasy, mnożymy każdy składnik sumy przez składnik w kolejnym nawiasie w tym przypadku czyli będzie tak:
x²+2x+x+2=x²+3x+2
b) (3a+4)(a-5)=3a²-15a+4a-20=3a²-19a-20
c) (2t+1)(1-3t)=2t-6t²+1-3t= -t-6t²+1
d) (3ab-7)(3-7ab)=9ab-21a²b²-21+49ab=58ab-21a²b²-21
e) (-x+y)(5x+6y)=-5x²-6xy+5xy+6y²= -5x²-11xy+6y²v
f) (x+5)(7x-y)=7x²-xy+35x-xy=7x²-xy+35x
g) (2x-y)(x+y)=2x²+2xy-xy-y²=2x²+xy-y²
h) (ab-a)(2ab+6a)=2a²b²+6a²b-2a²b-6a²=2a²b²+4a²b-6a²
Zadanie 4
a) P=(x+5)(x-2)=x²-2x+5x-10=x²-7x-10
b) P=1/2*(x+3)(x-2)=1/2*x²-2x+3x-6=1/2*x²-5x-6
c) P=1/2*(x+x+2)(x+1)=1/2*(2x+2)(x+1)=1/2*2x²+2x+2x+2=1/2*2x²+4x+2
Mam nadzieję że pomogłem. Liczę na naj :)