Odpowiedź :
Odpowiedź:
Liczę na najlepszą odpowiedź. Będę robiła po jednym przykładzie i wstawiała.
1. skracamy 7 po obu stronach
6+x
- --------- = 2(x-1)
3
każdy wyraz z nawiasu pomnóż przez 2
6+x
- --------- = 2x-2
3
pomnóż obie strony rownania przez 3
-(6+x)=6x-6
tam gdzie jest - przed wyrażeniem w nawiasie, zmien znak wszystkich wyrazów w wyrazeniu
-6-x=6x-6
skróć te same wyrazy po obu stronach równania (czyli -6 i -6)
-6-x=6x-6
-x=6x
przenieś zmienną na lewą stronę i zmień jej znak na przeciwny
-x-6x=0
oblicz sumę wyrazów podobnych
-7x=0
Podziel obie strony równania przez -7
x=0
2. 3x 6+1x
------- = ----------
4 7
jeśli wyraz ma współczynnik równy 1 nie trzeba go zapisać
3x 6+x
------- = ----------
4 7
uprosc równanie mnożąc na krzyż
21x=4(6+x)
każdy wyraz z nawiasu pomnóż przez 4
21x=24+4x
przenieś zmienną na lewą stronę i zmień jej znak na przeciwny
21x-4x=24
oblicz sumę wyrazów podobnych
17x=24
podziel obie strony równania przez 17
24
x=--------
17
3.
x+3 3x+1
8- ------ = 5+ ---------
2 4
pomnóż obie strony równania przez 4
32-2(x+3)=20+3x+1
każdy wyraz z nawiasu pomnóż przez -2
32-2x-6=20+3x+1
dodaj liczby
32-2x-6=21+3x
wykonaj odejmowanie
26-2x=21+3x
przenieś zmienną na lewą stronę i zmień jej znak na przeciwny
26-2x-3x=21
przynieś stałą na prawą stronę i zmień jej znak na przeciwny
-2x-3x=21-26
oblicz sumę wyrazów podobnych
-5x=21-26
oblicz różnicę
-5x=-5
podziel obie strony równania przez -5
x=1
4. 2
4x-2(x+4)= ------(x+6)-8
3
każdy wyraz nawiasu pomnóż przez -2
2
4x-2x-8=-------(x+6)-8
3
2
każdy wyraz nawiasu pomnóż przez ------
3
2
4x-2x-8=-----x+4-8
3
skróć te same wyrazy po obu stronach równania
2
4x-2x=-----x+4
3
oblicz sumę wyrazów podobnych
2
2x=-----x+4
3
pomnóż obie strony równania przez 3
6x=2x+12
przynieś zmienną na lewo w stronę i zmienię jest znak na przeciwny
6x-2x=12
oblicz sumę wyrazów podobnych
4x=12
podziel obie strony równania przez 4
x=3
Odpowiedź:
a)
7 - (6 + x) / 3 = 2 (x - 1) + 7 /* 3
21 - 6 + x = 6x - 6 + 7
x - 6x = 7 - 6 - 21 + 6
- 5x = - 14 / : (- 5)
x = 14/5
x = 2 4/5
b)
3x/4 = (8+ x)/7 /* 28
21x = 32 + 4x
21x - 4x = 32
17x = 32 / : 17
x = 32/17
c)
8 - (x + 3) /2 = 5 + (3x + 1)/ 4 / * 4
32 - 2x - 6 = 20 + 3x + 1
- 2x - 3x = 20 + 1 - 32 + 6
- 5x = - 5 /: (- 5)
x = 1
d)
4x - 2 (x + 4) = 2/3 (x + 6) - 8
4x - 2x - 8 = 2/3x + 4 - 8
4x - 2x - 2/3x = 4 - 8 + 8
3 3/3x - 2/3x = 4
1 1/3x = 4 / : 1 1/3
x = 4 : 4/3
x = 4 * 3/4
x = 3
e)
4 - 2(x + 8) = - 4 (1/2x + 3)
4 - 2x - 16 = -2x - 12
- 2x + 2x = - 12 - 4 + 16
0 = 0
rownanie tozsamosciowe
f)
7 - 2(x + 9) = (5 - 8x) / 4 - 12,25 / * 4
28 - 8x - 72 = 5 - 8x - 49
- 8x + 8x = 5 - 49 - 28 + 72
0 = 0
rownanie tozsamosciowe
Szczegółowe wyjaśnienie: