Odpowiedź:
f(x) = 3x + 6 , g(x) = - 1/3x + 4
a)
układ równań
y = 3x + 6
y = - 1/3x + 4
3x + 6 = - 1/3x + 4 | * 3
3(3x + 6) = - x + 12
9x + 18 = - x + 12
8x + x = 12 - 18
9x = - 6
x = - 6/9 = - 2/3
y = 3x + 6 = 3 * (- 2/3) + 6 = - 2 + 6 = 4
Współrzędne punktu przecięcia prostych = ( - 2/3 , 4 )
b)
f(- 2) = 3 * (- 2) + 6 = - 6 + 6 = 0
g(- 2) = - 1/3 * (- 2) + 4 = 2/3 + 4 = 4 2/3
g(- 2) > f( - 2)
c)
3x + 6 > 0
3x > - 6
x > - 6/3
x > - 2
- 1/3x + 4 > 0
- 1/3x > - 4
1/3x < 4 | * 3
x < 4 * 3
x < 12
Zbiór argumentów , dla których funkcje przyjmują jednocześnie wartości dodatnie
x ∈ ( - 2 , 12 )