Rozwiązane

Skąd się to wzięło?
a= -2 b= 3
[tex]a^{b} - b^{a} = (-2)^{3} - 3^{-2} = -8 - (\frac{1}{3}) ^{2} = -8 - \frac{1}{9} = -\frac{72}{9} - \frac{1}{9} = - \frac{73}{9}[/tex]

Dlaczego tam jest [tex]-8 - \frac{1}{9}[/tex] a po chwili jest tam [tex]- \frac{72}{9} - \frac{1}{9}[/tex] dlaczego tam jest to 72? Skąd 8 zamieniło się w 72?



Odpowiedź :

Szczegółowe wyjaśnienie:

ponieważ ktoś sprowadził to do wspólnego mianownika. a 8×9=72

generalnie niepotrzebnie trochę bo

[tex] - 8 - \frac{1}{9} = - 8 \frac{1}{9} [/tex]

czyli

[tex] - \frac{73}{9} [/tex]