Odpowiedź:
Uznajmy, że:
x - długość trasy przebytej pierwszego dnia w km
x:2 - 1/2 x - długość trasy przebytej drugiego dnia
(x + 1/2 x) : 2 - długość trasy przebytej trzeciego dnia
A więc równanie powinno wyglądać tak:
x + 1/2x + (x + 1/2x) :2 = 72
1 1/2x + 1 1/2x : 2 = 72
3/2x + 3/2x : 2 = 72
3/2x + 3/3x · 1/2 = 72
6/4x + 3/4x = 72
9/4x = 72 | ·4
9x = 288 | :9
x = 32
32 km - pierwszy dzień
1/2x = 1/2 · 32 = 16
16 km - drugi dzień
(x + 1/2 x) : 2 = (32 + 16) :2 = 48 : 2 = 24
24 km - trzeci dzień