[tex]-2*(-\frac{1}{4})=\frac{1}{2}\\-3:\frac{2}{5}=-7\frac{1}{2}[/tex]
Wytłumaczenie jest bardzo proste:
- zamieniamy sobie każdą liczbę na ułamki niewłaściwe: [tex]-2*(-\frac{1}{4})=-\frac{2}{1}*(-\frac{1}{4})[/tex]
- oczywiście iloczyn liczb ujemnych daje liczbę dodatnią: [tex]-\frac{2}{1}*(-\frac{1}{4})=\frac{2}{1}*\frac{1}{4}[/tex]
- mnożymy liczniki obu ułamków i zapisujemy je na jednej kresce; to samo z mianownikami: [tex]\frac{2}{1}*\frac{1}{4}=\frac{2*1}{1*4}=\frac{2}{4}[/tex]
- skracamy ułamek przez największy wspólny dzielnik licznika i mianownika: [tex]\frac{2}{4}=\frac{1}{2}[/tex]
Drugi podpunkt podobnie:
[tex]-3:\frac{2}{5}=-\frac31:\frac25[/tex]
- dzielenie zamieniamy na mnożenie zamieniając licznik i mianownik miejscami: [tex]-\frac31:\frac25=-\frac31*\frac52[/tex]
[tex]-\frac{3*5}{1*2}=-\frac{15}{2}[/tex]
- wyciągamy całości: [tex]-\frac{15}{2}=-7\frac{1}{2}[/tex]