Odpowiedź :
/
| 5*x-(3*y)-9 = 0
| 7*x+4*y-29 = 0
\
Upraszczamy równanie 7*x+4*y-29 = 0
7*x+4*y-29 = 0
Upraszczamy równanie 5*x-(3*y)-9 = 0
5*x-3*y-9 = 0
Uzyskujemy parę równań:
/
| 7*x+4*y-29 = 0
| 5*x-3*y-9 = 0
\
Mnożymy równanie 5*x-3*y-9 = 0 przez -7/5
5*x-3*y-9 = 0 // * -7/5
21/5*y-7*x+63/5 = 0
Redukujemy zmienną x poprzez dodanie równań stronami
( 21/5*y-7*x+63/5 ) + ( 7*x+4*y-29 ) = 0
41/5*y-82/5 = 0
41/5*y-82/5 = 0 // + 82/5
41/5*y = 82/5 // : 41/5
y = 82/5/41/5
y = 2
Uzyskane rozwiązanie wstawiamy do jednego z równań początkowego układu
5*x-(3*y)-9 = 0
5*x-15 = 0 // + 15
5*x = 15 // : 5
x = 15/5
x = 3
Uzyskane rozwiązania wstawiamy do reszty równań
/
| x = 3
| y = 2
\
Liczę na naj :)