d) 7.x = 3.x - 4
e) 4.x = 28 – 3: x
f) 9.x = 5x – 8
g) 6. x – 7 = 2 ·x + 9
h) 3. x + 8 = 7 - x - 4
i) 7 - 5 = 4 - 8.30
a) 3 - + 10 - 2 x = 4x + 1
b) 8 - 2 x – 5 + 5.x = 8 + 4.x - 3
c) 7-2 - 4 + 3x + 6 = 9 - 2x + 7 + 5.x
d) 1 - 4 - 5 - 5 m + 2 = 6.x - 6 - 8.x - 3​



Odpowiedź :

Odpowiedź:

d) 7.x = 3.x - 4

7x - 3x = -4

4x = -4 ||:4

x= -1

e) 4.x = 28 – 3: x

4x+3x=28

7x=28 || :7

x=4

f) 9.x = 5x – 8

9x-5x= -8

4x= -8 ||:4

x= -2

g) 6. x – 7 = 2 ·x + 9

6x - 2x = 7 +9

4x=16 ||:4

x=4

h) 3. x + 8 = 7 - x - 4

3x +x = -8 +7 -4

4x = -5 ||:4

x= -1,25

i) 7 - 5 = 4 - 8.30

2 = -4,3 ||:2

1= -1,15

(Nie wiem czy dobrze, ale chyba tak)

W następnym było 3 - + 10...

Nie da się tego obliczyć. Sądzę że to literówka więc na dole są dwie wersje : jedną jakby był +, a druga jakby był -

a) 3 + 10 - 2 x = 4x + 1

-2x - 4x = -3 -10 +1

-6x = -12 ||:6

-x = -2

x= 2

a) 3 - 10 - 2 x = 4x + 1

-2x - 4x = -3 + 10 + 1

- 6x = 8 ||:6

-x = 1(3)

b) 8 - 2 x – 5 + 5.x = 8 + 4.x - 3

-2x +5x - 4x = -8 + 5 + 8 -3

-1x = 2

c) 7-2 - 4 + 3x + 6 = 9 - 2x + 7 + 5.x

3x +2x -5x = -7 +2 +4 -6 +9 -7

0x = -5

( To jest chyba źle )

Mam nadzieję że choć trochę pomogłem :)