Odpowiedź :
4x - 4 - 6x = 5 - 4x - 7
-2x - 4 = -2 - 4x
-2x + 4x = -2 + 4
2x = 2 / : 2
x = 1
2 - x-1/3 = 2x - 2-2x/2 / * 6
12 - 2(x - 1) = 12x - 3(2 - 2x)
12 - 2x + 2 = 12x - 6 + 6x
14 - 2x = 18x - 6
-2x - 18x = -6 - 14
-20x = -20 / : -20
x = 1
2x^2 - (x - 4) = x(2x - 1) + 4
2x^2 - x + 4 = 2x^2 - x + 4
-x + 4 = -x + 4
Równanie jest spełnione przez wszystkie wartości x, ponieważ obie strony są identyczne
X należy do R
(x - 1) * (x + 1) - 2x = 5 - x * (5 - x)
x^2 - 1 - 2x = 5 - 5x + x^2
-1 - 2x = 5 - 5x
-2x + 5x = 5 + 1
3x = 6 / : 3
x = 2
(3x - 1) - (2x + 1) = 4(x - 3) - 3x
3x - 1 - 2x - 1 = 4x - 12 - 3x
x - 2 = x - 12
-2 = -12
Równanie nie może być spełnione przez żadną wartość x
X należy to zbiór pusty (koło przekreślone)
Odpowiedź:
1. 4x + 4x -6x = 5 + 4 - 7
2x = 2
x = 1
2. 2 - ( x - 1 ) =2x - ( - 2 - 2x )
2-x-1=2x-2-2x
2+2-1=2x+x-2x
3=x
3.4x-x-4=2x-x+4
4x-x-2x+x=4+4
2x=8/:2
x=4
4.x+x-x+5x+x-2x+5-1
5x=4
x=0,8
na 5. nie mam czasu
Szczegółowe wyjaśnienie: