Zredukuj wyrazy podobne
A) 3a+7+4B-a-4b-6=
B) 2x-(-4y) + 8x - 9y =
C) -4x2 (te 2 jest do kwadratu) +3x-2x2( te ostatnie 2 jest do kwadratu) -x=
D) 11mn -1-6n-nm+17mn+4n+6=
Zadanie4
Zapisz w najprostrzej postaci
A) 3x+(2x-4)=
B) (4x-3)+(5x-7)=
C) -2a-5+4a)=
D) (3x+1)-(-2x-6)=
Zad 5 wpisz w miejsce kwadratu jednozmianowy aby wynik był poprawny
A) -6a+ (kwadrat) +8a+(kwadrat) -7=8a 2 -7
B) 4a - (kwadrat) +b-(kwadrat) = 9a-b
Proszę ocszybko odpowiedz



Odpowiedź :

a) 2a+1

b) 5(2x-y)

c) -2x(3x-1)

d) 27mn+5-2n

a) 5x-4

b) 9x-10

c)2a-5

d) 5x+7

Odpowiedź:

A) 3a+7+4b-a-4b-6= 2a+1

B) 2x-(-4y) + 8x - 9y = 2x+4y+8x - 9y=10x - 5y

C) -4x^2 +3x-2x^2 -x=  - 6x^2+2x

D) 11mn -1-6n-nm+17mn+4n+6= 27mn - 2n+5

Zadanie4

A) 3x+(2x-4)= 3x+2x - 4=5x - 4

B) (4x-3)+(5x-7)= 4x - 3+5x - 7=9x - 10

C) (-2a-5+4a)= 2a - 5   lub - 2a - (5+4a)= - 2a - 5 - 4a= - 6a - 5

zrobiłam dwie wersje bo nie było początku nawiasu w pytaniu :)

D) (3x+1)-(-2x-6)= 3x+1+2x+6=5x+7

Zad 5

A) -6a+ ( - 2a) +8a+8a^2 -7=8a^2 -7

B) 4a - ( - 5a) +b - 2b = 9a-b

Szczegółowe wyjaśnienie: