Odpowiedź :
Odpowiedź:
a) 2(x−3)−(3x−1)=5
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć 2 przez x−3.
2x−6−(3x−1)=5
Aby znaleźć wartość przeciwną do 3x−1, znajdź wartość przeciwną każdego czynnika.
2x−6−3x−(−1)=5
Liczba przeciwna do −1 to 1.
2x−6−3x+1=5
Połącz 2x i −3x, aby uzyskać −x.
−x−6+1=5
Dodaj −6 i 1, aby uzyskać −5.
−x−5=5
Dodaj 5 do obu stron.
−x=5+5
Dodaj 5 i 5, aby uzyskać 10.
−x=10
Pomnóż obie strony przez −1.
x=−10
Szczegółowe wyjaśnienie:
sorry że tylko a ale daje link do strony
https://mathsolver.microsoft.com/pl/algebra-calculator